header banner
Default

Het herstel van online advertenties zorgt voor een recordomzet voor Google


Meer advertenties, meer omzet

Net als de rest van de grote techbedrijven doet ook Google het buitengewoon goed in coronatijd en worden er records gebroken. Nog nooit eerder boekte Alphabet, het moederbedrijf van Google, zo veel omzet in een kwartaal als de laatste drie maanden van coronajaar 2020. Dat komt vooral door de aantrekkende advertentiemarkt.

De omzet in het laatste kwartaal steeg tot 57 miljard dollar (47,4 miljard euro). Dat is 23 procent meer dan de 11 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit de cijfers van Alphabet. De winst steeg tot 15,7 miljard dollar, ten opzichte van de 11,9 miljard dollar een jaar eerder.

Google verdient nog steeds het gros van zijn geld met advertenties. Ruim 80 procent van de opbrengsten komt uit advertenties via onder andere de zoekmachine en YouTube.

Lees meer Recordkwartaal Apple door grote vraag naar iPhone 12

Advertenties blijven het belangrijkst

VIDEO: Google Ads Uitleg: De perfecte Google Ads Campagne (+ 4 Expert Tips💪)
IMGemak

Google zegt zelf dat het sterke vierde kwartaal voor een belangrijk deel komt door de groei bij de zoekmachine en YouTube, waar gebruikers veel advertenties voorgeschoteld krijgen.

Google profiteert van een aantrekkende advertentiemarkt die in het tweede kwartaal na de eerste lockdown juist hard onderuitging. Mensen konden toen ineens niet meer op reis en stelden hun uitgaven uit.

Daardoor hielden adverteerders ook hun hand op de knip. Het gevolg: Google zag de omzet voor het eerst in het bestaan dalen. Maar ondertussen lijkt die markt dus hersteld.

De omzet uit advertenties kwam in het afgelopen kwartaal uit op 46 miljard dollar. Wat 22 procent meer is dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Op YouTube groeiden de advertentie-inkomsten zelfs met 45 procent tot bijna 6,9 miljard dollar.

Lees meer Google groeit ondanks coronacrisis, advertentieinkomsten lopen wel terug

Meer inzet op cloud

VIDEO: Hoe je Google Advertenties maakt in 2023 voor beginners
Kjell Fruytier

Google zet ook steeds meer in op zijn cloudactiviteiten. Voor het eerst maakt het bedrijf duidelijk hoeveel het daarop inzet. We wisten al wel hoeveel geld er in het laatje kwam door die divisie, maar niet hoe verlieslatend de clouddiensten nog zijn.

Onder de cloudactiviteiten vallen Googles werkapps zoals Google Docs en de cloudopslagdienst Google Drive maar ook andere cloudopslag diensten die bedrijven afnemen.

Lees meer Google neemt tweede Nederlandse datacenter in gebruik

Verlies loopt op door investeringen

VIDEO: Hoe Werkt Google Ads en Hoe Zet Je Campagnes Op?
Amplifize

Het operationeel verlies van de cloud-tak loopt de afgelopen jaren op, blijkt uit de cijfers van Google. In 2019 was het operationeel verlies bijna 4,7 miljard dollar. Een jaar eerder was dat zo’n 4,4 miljard dollar. Maar de omzet stijgt in diezelfde jaren ook hard: van 5,8 miljard dollar in 2018 en 8,9 miljard dollar in 2019.

Dat komt vooral omdat er flink wordt geïnvesteerd, bijvoorbeeld door datacenters te bouwen, zoals ook in Nederland gebeurt. In heel 2020 verloor Google 5,6 miljard dollar aan die divisie op een omzet van iets meer dan 13 miljard dollar.

Lees meer Big tech floreert terwijl economie krimpt: marktwaarde ruim 5 biljoen

Sources


Article information

Author: Sheri Peters

Last Updated: 1703763482

Views: 986

Rating: 4.9 / 5 (42 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sheri Peters

Birthday: 1967-05-19

Address: 736 Christina Stravenue Suite 415, Lake Richardside, CO 37304

Phone: +4294590307207677

Job: Electrician

Hobby: Yoga, Stamp Collecting, Quilting, Geocaching, Fencing, Meditation, Rowing

Introduction: My name is Sheri Peters, I am a risk-taking, Colorful, Precious, important, strong-willed, resolved, enterprising person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.